Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. július 10., péntek

2:918 - www.nemzetihirhalo.hu > A Fidesz, az MSZP és a Jobbik részvételével hárompárti parlament alakulna, ha most vasárnap lennének a választások.

*** www.nemzetihirhalo.hu *************


Hárompárti lenne a parlament
2009. július 10. 07:06 FigyelőNet, MTI

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik részvételével hárompárti parlament alakulna, ha most vasárnap lennének a választások. Az MDF, az SZDSZ és a Lehet Más a Politika (LMP) viszont nem érné el az ötszázalékos küszöböt - áll a Progresszív Intézetnek a felmérésében.

A közvélemény-kutatás szerint a teljes lakosság körében az MSZP támogatottsága továbbra is 10 százalék, a Fidesz ugyanebben a körben 40 százalékon áll, szemben a március végén mért 30-cal. A Jobbik szintén erősödött a teljes lakosság körében: jelenleg 5 százalékon áll a márciusi egyhez képest. Az MDF támogatottsága 2, az SZDSZ-é és az LMP-é a teljes lakosság körében 1-1 százalék. Az MSZP azonban veszített támogatottságából: a márciusi 21-hez képest most csak 16 százalékon áll. A biztos szavazó pártválasztók körében a Jobbik támogatottsága 9 százalék.

A kutatás adatai szerint ha most vasárnap lennének a választások, hárompárti parlament alakulna a Fidesz, az MSZP és a Jobbik részvételével; sem az MDF, sem az SZDSZ, sem az LMP nem érné el az ötszázalékos küszöböt.

A felmérés - mint folytatták - alátámasztja azt a tételt, amely szerint az MSZP elsősorban a 60 év felettiek körében népszerű. A Fidesz esetében éppen fordított a helyzet: a legnagyobb ellenzéki pártért a 60 év felettiek átlagon alul "lelkesednek". A Jobbik a 18-29-es, illetve a 40-49-es korcsoportban szerepelt átlagon felül, míg a 60 év felettiek körében nincs jelentős támogatottsága. Ebből a szempontból tehát - magyarázza az intézet - a Jobbik teljesen más szerkezetű szavazóbázist tudhat magáénak, mint egykor a MIÉP.

Az észak-magyarországi régió a Fidesz leggyengébb vidéke, a Jobbik viszont itt teljesített a legjobban, országos átlagán felüli eredménnyel. A szocialisták "relatíve legerősebb" régiója Közép-Magyarország. Ugyanitt a Fidesz az országos átlagánál gyengébb támogatottsággal rendelkezik, a Jobbik viszont átlagossal. A Jobbik szavazótáborának érdekessége, hogy nyugat felé haladva egyre kisebb.
-------------------------------------------------------------------------------------------