Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. július 14., kedd

2.958 - Szent Korona Rádió: Gribek Dániel, sze, 2009/07/08 - 14:13 SzKR > 20 évvel ezelőtt, P Árva Vince atya terjesztette fel Rómába a titkos pálosok névsorát

A titkos pálosok névsora Rómában
20 évvel ezelőtt, P Árva Vince atya terjesztette fel Rómába a titkos pálosok névsorát.
Gribek Dániel, sze, 2009/07/08 - 14:13 SzKR
20 évvel ezelőtt, P Árva Vince atya terjesztette fel Rómába a titkos pálosok névsorát, akiket II. János Pál pápa csak 1989. május 20.-án ismert el "igazi" szerzetesrendnek.
1949-ben a szerzetesrendeket feloszlatták, valamennyi szerzetest internáltak. 1951 húsvéthétfőjén az ÁVH betört a sziklatemplomba, amit lehetett elvittek, a többit széttörték, a barlang bejáratát betonfallal zárták le. "Nem véletlenül - mondja Imre Csanád pálos szerzetes, 1948-ban kétszázezer ember hallgatta itt Mindszenty bíborost. Ezért az ő bebörtönzése után a pálosok is sorra kerültek. 1951-ben fogták le rendtársainkat, Vezér Ferenc atyát halálra is ítélték. A magyar alapítású rendet nem tűrhette az ateista diktatúra." 1956. után is tovább folyt a titkos Rend üldöztetése a kommunista állam részéről, Kováts Ferenc atyát az ávósok úgy összeverték, hogy belehalt sérüléseibe.

A kommunista diktatúra időszakának első szakaszában gyakori véres, nagy koncepciós perek után, majd az 56-os megtorlás éveit követően az egyházüldözés következő nagy hullámát a kisközösségek és szerzetesek elleni perek jelentették. Az adatokat figyelve észrevehető: ebben a tizenkét évben szinte minden hónapban zajlottak letartóztatások, perek - vagy legalábbis börtönben szenvedett sok pap és hívő. A fő vádlottakat (a koncepciós perek logikája szerint) az ifjúsággal foglalkozó csoportokból válogatták össze, teljesen rapszodikusan. A vád: a demokratikus államrend megdöntésére irányuló közös akció szervezése - bár a vádlottak közül többen nem is ismerték egymást. Külön perekben ítélték el Arató Lászlót - közösségszervezés vádjával három évre.

1960. novemberétől 1961. februárjáig a BM által "Fekete hollók" fedőnéven számon tartott egyházellenes akciósorozat keretében több mint 1000 lakásban tartottak házkutatást, összesen 85 személyt tartóztattak le (22 papot, 25 kereten kívüli szerzetest, 38 világit). Közülük a bíróság 76 főt ítélt el: volt, aki egy, volt, aki tizenkét évet kapott. 180 főt vádoltak még, s hallgattak ki, közülük 120 ellen kezdeményeztek büntetőeljárást. Az utóbbi 120 közül 50 egyházi szolgálatban volt, közülük 34-et elbocsátottak állásából (az állam megvonta tőlük a működési engedélyt), 5 főt áthelyeztek, 8 főtől elvonták az (egyébként csekélyke) állami támogatás összegét, a kongruát. A civilek közül 12 pedagógus vesztette el állását, 21 egyetemi hallgatót kitiltottak az egyetemről. Sokan bírósági ítélet nélkül részesültek hasonló "büntetésekben".

Ez idő alatt a pálos tagok toborzása titokban folytatódott, és így jött létre az un. klandesztin, (titkos, rejtett) Pálos Rend. Kockáztatva a meghurcolást és a bebörtönzést, a rejtőzködő novíciusok és szerzetesek rendszeresen találkoztak, fogadalmat tettek. Tanulmányozták a Rend történetét, titokban élték a pálos hivatást, közös lelkigyakorlatokat tartottak "fehér napok" néven. Készen voltak arra, hogy átmentsék az ŐSI RENDET. 1961. február 7.-ére virradó éjszakán Páter Bolváry Pál rendfőnököt letartóztatták. A rendszert megdöntő államellenes politikai szervezkedésnek minősítették lelkipásztori munkáját, a pálos szerzetessel való kapcsolatuk miatt közel száz fiút és leányt hallgattak ki. Bolváryt koncepciós perben hat év börtönre ítélték.

Páter Árva Vince atya, aki szintén az ötvenes években, titokban lépett be a rendbe, vette át a pálosok vezetését. Az 1960-as évektől árva Vince atya 26 évig rendfőnöki megbízottként titokban vezette a közösséget. A politikai rendszerváltáshoz közeledve mindent elkövet, hogy a pálosok nyíltan gyakorolhassák tevékenységüket, ezért P Árva Vince atya felterjesztette Rómába a földalatti pálosok névsorát, akiket II. János Pál pápa 1989. máj 20.-án elismeri "igazi" pálos rendnek. Így négy kolostorukban indulhatott meg a szerzetesi élet. Budapesten, Márianosztrán, Pécsett, Petőfiszálláson. Ezért bátran nevezhetjük Árva Vince Atyát a második rendalapítónak, hiszen a rendalapító Boldog Özséb után a rend újraindulása az atyának köszönhető.

...és ezzel egy időben P. Máthé Pétert nevezték ki megbízott tartományfőnöknek.

(ujember.katolikus.hu, kmcssz.org, fotomedia.hu, magazin.ujember.katolikus.hu, Pálos Trilogia kötetei nyomán Szent Korona Rádió)

--------------------------------------------------------------------------------------------------