Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. július 16., csütörtök

3.009 - A kilakoltatások leállításáért küzdő Otthonvédő összefogás képviselői Koszorús Lászlóval, a Fidesz országgyűlési képviselőjével, a Fidesz elnöki stábjának helyettes vezetőjével.....

Von: Bóna Mária Ilona
Gesendet: szerda, 2009. július 15. 21:20
An: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff: Otthonvédők-Fidesz – kilakoltatások

 

Kiadta: MSZF SZK

   A kilakoltatások leállításáért küzdő Otthonvédő összefogás képviselői Koszorús Lászlóval, a Fidesz országgyűlési képviselőjével, a Fidesz elnöki stábjának helyettes vezetőjével tartott szerda délutáni megbeszélésükön azt a választ kapták Orbán Viktorhoz intézett kérdésükre, hogy a devizahitelesek gondja "prioritást fog élvezni" és újabb törvénytervezet benyújtásával segíteni próbálnak a bajba jutottakon. A Fidesz elnökéhez címzett levelükben az Otthonvédők arra kértek választ Orbán Viktortól, hogy kormányra jutása esetén mit kíván tenni a Fidesz - MPP annak érdekében, hogy ne lakoltathassák ki jogszerűen birtokba vett egyetlen otthonukból az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált devizahiteleseket és közüzemi díjhátralékosokat - tudatta a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala.

   Az Otthonvédők azt javasolták legnagyobb ellenzéki pártnak, hogy politikai nyilatkozatban foglaljon állást a kilakoltatások azonnali leállításáért és fizetési moratórium elrendeléséért, és a civil szervezetekkel összefogva érjék el, hogy rendeleti úton tiltsák meg a további kilakoltatásokat.

   Javasolták az Otthonvédők azt is, hogy a Fidesz vezetésű önkormányzatok ne engedélyezzék a kilakoltatásokat, hanem védjék meg saját lakosaikat attól, hogy az utcára kerüljenek.

Magyarországon is törvénybe kell iktatni a lakhatási jogot - folytatták az Otthonvédők. Az otthonok védelmét otthonteremtéssel, szociális lakásépítési program beindításával kell kiegészíteni, hogy jutányos áron lakáshoz juttassák a fiatalokat, a rászorulókat, a hajléktalanokat - javasolták az Otthonvédők a Fidesz képviselőjének, aki megígérte, hogy továbbítja javaslataikat pártja vezetésének.

   Koszorús László elmondta, hogy szeptemberben újabb törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentben a banki szolgáltatásokkal és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatban. Az Otthonvédők rendelkezésére bocsátotta azt a két éves tervet, amelyet a parlament hatszor leszavazott már, és mely - többek között - kamatplafont helyez kilátásba, személyre szóló megállapodást írna elő a banki szabvány hitelszerződés-szöveg helyett, tartalmazná a figyelmeztetést, miszerint a hitelt kamatostul vissza kell fizetni, továbbá azt, hogy a bank és az adós egy évig közösen értékesíthetné a lakást, azaz kettejük közül az adhatná el, aki előnyösebben tudná. Az Otthonvédők is elküldik a Fidesznek készülő tervezetüket. A szerdai tanácskozáson az egyetlen megállapodás arról született, hogy a törvénytervezet benyújtása előtt kikérik egymás véleményét.

   A másfél órás tanácskozásról az Otthonvédő küldöttség nyolc tagja kissé csalódottan távozott, hiszen nem sikerült rábírniuk a Fideszt a kilakoltatások azonnali leállításának követelésére. Mint Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője elmondta, a hitelezők 10-12 ezer otthont árvereztek el az első félévben, és jelenleg is ezrével veszik el a fedelet az adósok feje fölül.

Politikai akarat nélkül nincs megoldás - hangoztatta Simó - utalva mind Bajnai Gordon kormányára, mind pedig a kormány ellenzékére. A Magyar Szociális Fórum a sikertelenség dacára sem adja fel, hanem továbbra is arra törekszik, hogy Magyarországon senkit se lehessen kilakoltatni saját otthonából, sem megfosztani őket emberhez méltó megélhetési joguktól.

   Arra a kérdésre, hogy a kormány EU által jóváhagyott intézkedési csomagja nem hoz-e megoldást a gondra, Simó azzal felelt, hogy a fenyegetett helyzetbe kerültek egy részének helyzetén könnyíthet ugyan, de azokén semmi esetre sem, akiktől már elvették az otthonukat, illetve elvesztették a munkahelyüket, nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel, emiatt pedig nincs miből kiegészíteniük az áthidaló kölcsönökre vállalt állami kezességet a szükséges 20 százalékos önrésszel. Nagyon-nagyon sokan ott tartanak, hogy ha fizetik a törlesztési részleteket, nem tudnak enni adni a gyermekeiknek - mondta a Magyar Szociális Fórum szervezője.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

-----------------------------------------------------