Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. július 1., péntek

21.196 - Hatástalanítás közben, eddig tisztázatlan okból robbant fel egy robbanótest péntek délután a Hortobágyi Nemzeti Park területén....

Robbanás történt, négyen meghaltak a hortobágyi bombázótéren

2016. 07. 01. - 15:53
2016. 07. 01. - 18:45
forrás: M1 / MTI






Hatástalanítás közben, eddig tisztázatlan okból robbant fel egy robbanótest péntek délután a Hortobágyi Nemzeti Park területén
- közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.
Nagy Andrea elmondta: az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel, Nádudvar közelében. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával tart. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket, az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

Hortobágyi robbanás – Négy tűzszerész meghalt
Hatástalanítás közben történt a tragédia
A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel azt közölte: a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat láttak el. Az egyik robbanótest a hatástalanítása közben még tisztázatlan okból felrobbant. A balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke azonnal vizsgálatot rendelt el, jelenleg ő is a helyszínen van, visszaérkezésekor Budapesten sajtótájékoztatót tart – közölték.
A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetősége őszinte részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak – írta a HM.
Ismeretlen lőszereket is rejthet a terület
Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület – tette hozzá.

Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek.
A magyar tűzszerészek nagyon jók
Kiemelte, hogy a magyar tűzszerészek világszínvonalon a legjobbak közé tartoznak, vagyis ha technikailag és szakmailag elvégezhető egy hatástalanítás, akkor azt jó eséllyel meg is tudják oldani. Így szerinte biztos, hogy nem felkészületlenség vagy kiküszöbölhető emberi mulasztás okozhatta a balesetet.
Katonai mentőautó a Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető út 2016. július 1-jén. A bombázótéren az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat végeztek. Az egyik robbanótest, egy második világháborús bomba a hatástalanítás közben eddig tisztázatlan okból felrobbant. A balesetben négy tűzszerész életét vesztette. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Katonai mentőautó a Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető út 2016. július 1-jén (MTI/Czeglédi Zsolt)
2013 óta dolgoznak tűzszerészek a nemzeti parkban
A Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) az egykori bombázólőtér tájrehabilitációja során 2013. november 12-én kezdődtek meg a tűzszerészi munkálatok. Már az első héten több mint húsz bombát és nagyjából egytonnányi lőszerhüvelyt, illetve robbanótestet találtak a honvédség tűzszerészei.
Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója a projektindító rendezvényen elmondta: a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy közelében található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait.
A HNP feladata a tájsebekkel tarkított terület helyreállítása, a bombalőtér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a terület teljes tűzszerészeti mentesítése – részletezte Szilágyi Gábor.
Sok száz robbanótöltetet találtak már
A Magyar Honvédség tűzszerészei 2015 júniusában folytatták az egykori hortobágyi bombázótér mentesítését. Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter elmondta: a mentesítés két fázisában előbb kézi műszerekkel feltárják és megjelölik a lőszerek, bombák helyét, majd a tűzszerészek megsemmisítik.
Addig az időpontig 521 hektáron történt meg a mentesítés, amely során 532 robbanótöltetet és 126 kilogrammnyi egyéb pirotechnikai anyagot, robbanószert találtak.
Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára hozzátette: az összesen 3,45 milliárd forintba kerülő projekt keretében több mint 4100 hektár területet mentesítenek és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban. A munkálatok, amelyet az unió finanszíroz, 2018. május 30-án fejeződnek be – mondta akkor a helyettes államtitkár.
Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke az M1 információi szerint hamarosan sajtótájékoztatót tart az ügyben.