Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. október 17., hétfő

21.486 - 2016.október 7-én ünnepelte a Berlini Magyar Kolónia fennállásának 170. évfordulóját


Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2016. október 17. 15:45
Tárgy: Patrubány Miklós Berlinben: A nyugati szórvány új szerepe
Címzett: jozsef@kutasi.eu

Október 7-én ünnepelte a Berlini Magyar Kolónia fennállásának 170. évfordulóját. A rendezvény meghívottja volt a Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós, aki ünnepi beszédében a németországi magyarság új nemzetpolitikai szerepét körvonalazta.

1846-ban alapították berlini magyar mesteremberek az egyik legrégebbi külföldi magyar szervezetet, a Berlini Magyar Egyesületet. Történetének 170 esztendeje alatt az egyesület megmaradt a magyarságukat őrző emigránsok szervezetének és olyan rangos tiszteletbeli tagokat avatott, mint Liszt Ferenc, Jókai Mór és gr. Andrássy Gyula.

A mostani ünnepség a Berlini Magyar Nagykövetség alig 15 éves, elegáns épületében zajlott, és a házigazda szerepét dr. Ballai Péter főkonzul töltötte be, aki maga köszöntötte elsőként az ünneplőket.

Az egyesület elnöke, a délvidéki származású Molnár János köszöntötte a díszvendégeket és az egyesület megjelent, korábbi elnökeit.

Patrubány Miklós mondta az est ünnepi beszédét, amelynek középpontjába a nyugati magyarság és ezen belül a németországi magyar közösségek új szerepét állította. Mint mondta, a nyugati magyarság szervezeteinek immár nemcsak az azonosság megőrzése  a cél, hanem aktív szerepet kell vállalniuk a magyar nemzet és Magyarország külföldi arculatának megváltoztatásában, és a magyar nyelv egyediségének felismertetésében.
A Magyarok Világszövetségének elnöke köszöntötte a jogelődjénél – az 1859-ben, Párizsban Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által alapított Magyar Nemzeti Igazgatóságnál – régebbi magyar egyesület tagjait és vezetőit, és aktív szerepvállalásra hívta őket a magyar nyelv ősiségének elismertetését hivatott programhoz, amelyet a Magyarok Világszövetsége az idén megtartott  IX. Világkongresszusának határozatait végrehajtva indít. A program célja a magyar nemzetet ősisége okán és a magyar nyelvet ősisége, valamint egyedisége okán a világörökség részévé tenni, és e törekvések megvalósítására a Goethe Intézetek analógiájára Petőfi Sándor Intézetek létrehozása a világ különböző országaiban.



                                                                  Fotó: Guba Ágnes

MVSZ Sajtószolgálat
9020/161017