Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. február 5., vasárnap

21.867 - Frans Timmermans Morvai Krisztina EP képviselőnek angol nyelven írt levele, az erdélyi magyarokról


Feladó: JOGINFO
Dátum: 2017. február 3. 12:57
Tárgy: Timmermans alelnök levele Morvainak az erdélyi magyarokról
Címzett: jozsef@kutasi.eu

Timmermans alelnök levele Morvainak az erdélyi magyarokról

Morvai Krisztina EP képviselő levélben fordult az Európai Bizottsághoz az erdélyi őshonos magyar közösséget érő rendszeres zaklatások és durva diszkrimináció, jogsértések miatt. A beadványra Frans Timmermans alelnök, Juncker első helyettese válaszolt, meglepetésre nem "lerázó", semmitmondó tartalommal, hanem elismerve, hogy az EU tud a gyalázatos helyzetről, s tájékoztatást adott arról, hogy a Bizottság folyamatos párbeszédet folytat Romániával az üggyel (a jelenséggel) kapcsolatban, egészen addig, amíg megoldás nem születik. Morvai kéri az erdélyi magyarokat, hogy a levelet az őket érő diszkrimináció, gyűlölet-cselekmények esetén a hatósági ügyintézéshez használják fel, azt az illetékes hatóságok vezetőinek juttassák el (különös tekintettel arra, hogy Románia gondosan ügyel arra, hogy az EU és a nemzetközi közösség előtt jó benyomást keltsen), továbbá tájékoztassák Timmermans biztost az erdélyi magyar közösség tagjait érő atrocitásokról.  (Timmermans elérhetősége: email: frans-timmermans-contact@ec.europa.eu, postacím: Frans Timmermans First Vice-president, European Commission, Rue de la Loi / Wetstraat 200, 1049 Brussels, Belgium)

Timmermans alelnök Morvai Krisztinának írott levelében többek között rámutatott:

„Románia (…) irányában kifejeztük aggodalmunkat, egyebek mellett a magyar közösséget érő gyűlöletbeszéd és a diszkrimináció által motivált incidensek miatt, amelyekkel a Bizottság nagyonis tisztában van. (…) a párbeszéd a román hatóságokkal most is folyik, tekintettel arra, hogy a problémák változatlanul fennállnak. Folytatjuk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy minden aggodalmunkkal összefüggésben megfelelő intézkedéseket hozzanak. (…)"  /Kiemelések tőlem. MK/

Az eredeti, angol nyelven írott levelet, továbbá a leglényegesebb rész magyar fordítását itt közöljük. Morvai Krisztina hamarosan a felvidéki és a kárpátaljai magyarok helyzetével kapcsolatban is levéllel fordul Timmermans alelnökhöz, míg Délvidékre tavasszal tervez jogvédő-monitorozó utat.

Frans Timmermans Első-Alelnök, Brüsszel 
(Ügyszám: Ares (2016) 6819150) - részlet a levélből

„Tisztelt Képviselő!

Köszönöm 2016. december 6-i levelét, amelyben egy videófelvételre hívta fel figyelmemet, amelyet egy állampolgár küldött el önnek, egy gyűlölet-bűncselekménnyel kapcsolatban, amely állítása szerint Sepsiszentgyörgyön, Romániában történt, december 1-jén. Ön panaszt tett a folyamatos szélsőségességre, xenophobiára és a gyűlölet-bűncselekményekre, amelyek rendszeresen érik a magyar kisebbséget Romániában, s panaszolta továbbá, hogy ezeket a folyamatos emberi jogi jogsértéseket a román hatóságok tolerálják/tudomásul veszik.

A kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az Európai  Unió egyik alapértéke. Az Európai Unió Alapjogi Kartája kifejezetten tilalmaz bármiféle diszkriminációt, egyebek mellett a nemzeti kisebbséghez tartozás alapján.  Az Európai Bizottság minden, számára rendelkezésre álló eszközt felhasznál annak biztosítására, hogy a nemzeti kisebbségeket tiszteletben tartsák és védjék az összes tagállamban, azzal együtt, hogy a tagállamok fenntartják kizárólagos kompetenciájukat - összhangban alkotmányos rendjükkel és a nemzetközi jogon alapuló kötelezettségeikkel - a nemzeti kisebbségek jogi helyzetének szabályozására, a jogaikat és autonómiájukat szabályozó rendszer meghatározására.  Ennek részeként dolgozunk azon, hogy a tagállamok ténylegesen tegyék belső joguk részévé, és alkalmazzák a diszkrimináció-mentességre és az intoleranciára vonatkozó jelentős EU joganyagot. Ami különösen a gyűlölet-bűncselekményeket és a gyűlöletbeszédet illeti, elsődlegesnek tekintjük, hogy a tagállamok megfelelően ültessék át és hajtsák végre a rasszizmus és xenophobia elleni harc büntetőjogi eszközeiről szóló EU joganyagot. Amióta 2014. december 1-jén a Bizottság hatáskört kapott arra, hogy az Európai Bíróság ellenőrzése mellett felügyelje a kerethatározatokat, intenzív kétoldalú párbeszédet folytatunk a tagállamokkal, hogy biztosítsuk ezen eszköznek a belső jogukba történő megfelelő átültetését.  Ide tartozik Románia, amely tagállam irányában  kifejeztük aggodalmunkat, egyebek mellett a magyar közösséget érő gyűlöletbeszéd és a diszkrimináció által motivált incidensek miatt, amelyekkel a Bizottság nagyonis tisztában van. Tény, hogy Románia az Európai Bizottsággal  folytatott párbeszéd eredményeként, más tagállamokhoz hasonlóan változtatásokat eszközölt büntetőjogában annak érdekében, hogy összhangba hozza jogszabályait a Keret Határozattal, de a párbeszéd a román hatóságokkal most is folyik, tekintettel arra, hogy a problémák változatlanul fennállnak. Folytatjuk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy minden aggodalmunkkal összefüggésben megfelelő intézkedéseket hozzanak.  (…)"  /Kiemelések tőlem. MK/

Frans Timmermans Morvai Krisztina EP képviselőnek angol nyelven írt levele itt található:

http://morvaikrisztina.hu/images/doc/ares%202016%206819150%20timmermans%20vlasza%202016%20december.pdf