Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. február 17., péntek

21.914 - penzcentrum.hu.​ > Mutatjuk, milyen termékekből jut jobb az osztrákoknak: itt a lista....

Mutatjuk, milyen termékekből jut jobb az osztrákoknak: itt a lista
2017. február 17. péntek 08:36

Bombaként robbant tegnap a hír, hogy a Nébih vizsgálata szerint silányabb élelmiszereket forgalmaznak

​ ​
Magyarországon a multik, mint Nyugaton. Lapunk megkeresésére a Coca-Cola cáfolta a hírt és később az élelmiszerláncok is nyilatkoztak nekünk a témában. A 24.hu pedig mostmegszerezte a teljes jelentést.

A Nemzeti Élelmiszer biztonsági Hivatal a mintaelemeket magyar és az osztrák Spar, Metro, LIDL, és ALDI/HOFER boltjaiból szerezte be. A vizsgálat során pedig 24 azonos illetve nagyon hasonló terméket vettek górcső alá.

KATTINTS! Ezért kaphatunk más termékeket itthon, mint külföldön

A vizsgálat eredményeiből az alábbi következtetéseket vonta le a hatóság:

  • Milka tejcsokoládé, Lindt étcsokoládé, Raffaello desszert, Mon Cheri desszert egyáltalán nem különböztek egymástól.
  • Manner ostyáknál a beltartalmi mutatók közel azonosak voltak, de az érzékszervi tulajdonságok az ostya szerkezetét tekintve eltérőek, az osztrák mintáknál az ostya állaga kevésbé laza szerkezetű
  • Nutellák között az állomány volt eltérő. A magyar termékminta kevésbé lágy, kevésbé jól kidolgozott volt az osztrákéhoz képest, csakúgy, mint a Ritter Sport marcipánnal töltött étcsokoládénál
  • Barilla tészták között nem volt különbség
  • Az osztrák Rio Mare 2 százalékkal több halat tartalmazott
  • Az osztrák babérlevél karakteresebb, intenzívebb ízt mutatott
  • Coca-Cola magyar változatának illata kevésbé volt telt, kevésbé összetett. De a termékek Összetételükben eltérnek, 0,6 százalékkal magasabb a magyar változat cukortartalma (így energiatartalma is magasabb), cukorösszetétele pedig alapvetően más, az osztrák szacharózt (is) tartalmaz, míg a magyar az olcsóbb (kukorica alapú) fruktóz-glükóz szirup/szörp/ felhasználásával készült.
  • Monster energiaital (zöld) osztrák változta az koffein mellett taurint is tartalmaz, valamint azonos cukortartalom, de különböző cukorösszetétel jellemzi őket. Ez esetben a magyar tartalmaz több szacharózt.
  • Nesquick kakaópornál a magyar változat illatában és ízében a kakaós jelleg gyengébb, főként az édes íz dominál, míg az osztrák mintát a harmonikusabb, intenzívebb kakaós illat, telt kakaós-csokis íz jellemzi
  • vanillin cukrok egyformák voltak, míg a Bourbon vaníliás cukroknál a magyar változat 3% vaníliarúd-őrleményt (nem csak a kikapart belsejét) és kétféle aromát, míg az osztrák vanília extraktumot (koncentrált kivonatot) tartalmaz, viszont mindkét termék frontoldali megjelenítése ugyanaz, tehát a vásárlók első ránézésre azonos összetételű termékeknek vélhetik őket.
  • Knorr levesek között hatalmas a különbség. A Knorr marhahúsleves kagylótésztával és húsgombóccal megnevezésű termék magyar vásárlója csak 48 g nettó tömegű, míg az osztrák vásárló 60 g-os terméket kap ugyanolyan csomagolásban. Mindkét vásárló 3 adag levest készíthet egy zacskóból, de az osztrák vásárló 2 százalékkal több tésztát, közel dupla annyi húsgombócot és 3 százalékkal több répát kap a csomagban, valamint ugyanakkora (250 ml-es) adagban 20 százalékkal sűrűbb, intenzívebb ízű, illatú levest fogyaszthat el, mint magyar szomszédja
  • Knorr Fix Carbonara spagettialapok összetételében lényeges eltérés, hogy a magyar változat nem tartalmaz sajtot (helyette 1 százalékkal több tejszínport), míg az osztrák alteregója háromféle sajtot is tartalmaz 5% mennyiségben. A magyar alappor tápértékjelölése sajátosan a tésztás-sonkás készételre vonatkoztatja a táblázat adatait, ami félrevezetheti a vásárlót a beviteli értékeknél, hiszen a sonka és a spagetti összetételétől függ a készétel tápértéke, a csomagolásban pedig csak a porkeverék adott, ezért az osztrák termék tápérték jelölése, mely csak a porkeverékre vonatkozik, megfelelőbb, valósághű tájékoztatást nyújt.
  • Paula puding, Landliebe tejberizs, Actimel joghurtital érzékszervi tulajdonságainak mérlege egyértelműen az osztrák minták felé billen, melyek azt mutatják, hogy jobb minőségű alapanyagok felhasználásával készültek.
  • A Nébih szupermenta csapata pedig tavalyi kávétesztjén a Lavazza és a Segafredo egy-egy hazai és Ausztriában kapható termékét is összehasonlította és - amellett, hogy a beltartalmi értékekben nem volt jelentős eltérés - a Magyarországon vásárolt áruk jóval előrébb végeztek a kedveltségi listán osztrák társaikhoz képest.