Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. január 28., vasárnap

22.787- ​Katalin Keresztesi: Külhoni szavazó - világos beszéd >​ 2018. január 27.


Feladó:
​​
Katalin Keresztesi

Dátum:
​​
2018. január 27. 17:59
Tárgy: Külhoni szavazó
Címzett:
​               
Külhoni szavazó - világos beszéd

És még valami:
- a magyarországi vasutakat, utakat, a parlamentet csak a magyarok használják, pedig benne van az őseink pénze is. Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről.
Sokszor és elég sokan vádolnak minket, erdélyi magyarokat, hogy érdemtelenül kaptunk magyar állampolgárságot, szavazati jogot, úgy szólunk bele a magyar belügyekbe, hogy nem vagyunk közvetlenül érintettek, nem oda fizetünk adót, félretájékoztatott Fidesz-bérencek vagyunk.

Tisztázzunk, hát néhány dolgot:

1. Magyar állampolgárság: csak visszakaptuk, és nem ajándékba. Erről semmi, sem az elődeink nem mondtak le soha. Nem hagytuk el a hazánkat, most is ott élünk magyarként. Hogy a határ átment a fejünk fölött, egyformán lehet bűnbakot keresni a kialakult határ mindkét oldalán, ebben nincs különbség közöttünk. Mindegyikünk magyar nyelven beszél, a magyar kultúrán egyformán osztozunk, és egyformán is gyarapítjuk.

2. Szavazati jog, szavazás: igen, voksoltam és voksolni is fogok. Egyáltalán nem mindegy nekem, hogy ki van kormányon Magyarországon. És nem is tartom tájékozatlanabbnak magam csak azért, mert a határ másik oldalán élek. Ugyanazok a tájékozódási lehetőségeim, mint a határon belül élőknek.

3. Nem járulunk hozzá a költségvetéshez, nem adózunk a magyar államnak: nagyon sok jelenleg használatban levő vagyontárgyhoz őseink egyformán járultak hozzá, akkor miért is ne használhatnánk közösen? Nagyon sok erdélyi vendégmunkás dolgozik Magyarországon, ott fizetve az adót. De a legnagyobb adót akkor fizetjük, amikor az itt felnevelt, iskoláztatott gyerekeink Magyarországon letelepedve – hogy a minket „nagyon szeretők" szavával éljek – az ottani költségvetést gyarapítják. Ha kiszámolná valaki, hogy mennyit fizettünk a kiköltözött orvosok, nővérek, tanárok, szakmunkások felnevelésére, képzésére, lehet, a magukat „nettó adófizetőknek" nevező személyek nagyon meglepődnének.

4. Tessék már megmondani: az utolsó választáson kire is szavazhattunk volna? A „23 millió bevándorlóval" riogató baloldalra, a román nemzeti ünnep alkalmával a román miniszterelnökkel Budapesten koccintó SZDSZ-re vagy a magyarországi választók által is mellőzött többi törpe pártra? Maradt a Jobbik és a Fidesz, akikről úgy éreztük, hogy partnerként kezelnek. Hogy ezek „lopnak, csalnak, hazudnak" vagy „jobboldali szélsőségesek"? Mégis: a magyarországi lakosok túlnyomó része is rájuk szavazott. Akkor miért is vagyunk mi inkább „Fidesz-bérencek"? Azért, mert „üveggolyóként" „kettős állampolgárságot kaptunk"?

Végezetül ne felejtsük:
- a külhoniak csak listára szavazhatnak 2014-ben is csak EGY(!!!) mandátum múlott rajtunk. 2018-ban max. KÉT(!!!) mandátum sorsát befolyásoljuk.
A mi szavazatunk csupán csak szimbolikus.
De, a határon túliaknak egy évszázadnyi konok kitartásért, a magyarnak való megmaradásért vissza jár az állampolgárság, amelytől felmenőiket, vagy akár bennünket is megfosztottak és jár nekik, nekünk szimbolikus szavazati jog, mert ez így tisztességes!